Dnes je sobota, 04.december 2021, meniny má: Barbora, Barbara
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Nedajte sa oklamať, odborníkom na kvalitnú kávu sa môžete stať aj vy

máj 14, 2021 - 10:00
Hodnotenie akosti zelenej kávy nie je jednoduchou záležitosťou. Je potrebné zohľadniť množstvo faktorov. Spravidla ide o veľkosť zŕn, farbu a tvar.
Foto: 
Kávoholik

Pri hodnotení je však potrebné dôkladne skontrolovať, či káva obsahuje tzv. defektné zrná, nečistoty, nezrelé zrná alebo dokonca živočíšnych škodcov, plesne a pachy. Vo výslednom produkte – v upraženej káve sa dá totiž pomerne jednoducho niektoré vady na pohľad zakryť. Chuť kávy však neoklamete.

Kritéria na kvalitu môžu byť odlišné
Jednotlivé krajiny, v ktorých sa káva pestuje majú rôzne, resp. vlastné klasifikačné tabuľky akostných druhov tak zelenej, ako aj praženej kávy. Sú vyskladané z rôznych akostných znakov a spôsobov spracovania. Na zjednotenie hodnotenia kvality kávy sa používa termín počet defektov vyjadrený na hmotnosť 300 g alebo 1 libru (454,54 g). Vady je možné v rámci hodnotenia zamieňať, množstvo minerálnych prímesí je však limitované. Pri zelenej káve sa hodnotí aj jej vlastnosť po upražení a taktiež senzorické vlastnosti pripravenej kávy ako napríklad chuť, vôňa. Stanovujú sa aj chemické vlastnosti, a to obsah vody, vodného extraktu, tukov, kofeínu, piesku. Z hygienického pohľadu sa sleduje prítomnosť chemických kontaminantov, mykotoxínov a mikroorganizmov.

k81.jpg

Foto: 
Kávoholik

 Od zelenej kávy k upraženej
Zelené kávovníkové zrnká obsahujú predovšetkým priemerne 12 % vody a rovnaké množstvo tuku. Ďalej 44 % sacharidov, 13 % bielkovín, 1 – 1,5 % kofeínu, 9 % kyselín,  4 % minerálnych látok a plus doplnkové látky. Pražené kávové zrná obsahujú v priemere  najmä 3 % vody, 15-16 % tuku, 30 % extraktívnych, 17 % dusíkatých látok a 4,5 - 5,5 % minerálnych látok. Presné množstvo látok sa však mení podľa pôvodu zŕn, technológie spracovania, použitím hnojív a samozrejme, aj v závislosti od klimatických podmienok.

k83.jpg

Foto: 
Kávoholik

Jednoduchý test kvality
Pre vytvorenie chuťovo bohatej a zaujímavej kávovej zmesi, musíme vyberať také odrody kávy, ktoré majú odlišné chuťové vlastnosti. Tie potom zmiešame v rôznych pomeroch, aby výsledok bol tak chuťou, ako aj vôňou jednoducho zážitkom. Treba samozrejme dbať aj na kvalitu zelených zŕn a vyberať kávy s čo najmenším % defektov. Častokrát zelená káva obsahuje aj nedozreté zrnká. Ich prítomnosť vieme jednoducho overiť tak, že do nádoby s vodou vysypeme napríklad 100g zelenej kávy a tie zrnká ktoré vyplávajú sú nezrelé. Ich množstvo nám určuje kvalitu zelenej kávy.

k80.jpg

Foto: 
Kávoholik

- - Inzercia - -